Info : De Viool van Einstein

Eva Vermeeren (viool) en Fleur Claesen (piano) – ClaverDuo – zijn op zoek gegaan naar de invloed van muziek op ons brein. 

Hun inspiratie en leidraad bij deze zoektocht is Albert Einstein, naast wetenschapper ook een begenadigd musicus die muziek als onmisbaar in zijn leven beschouwde. 

ClaverDuo liet zich bijstaan door scenarist Korneel Hamers (van theatercollectief SKaGen) die hierop zijn creatieve geest vrijliet en een interactieve voorstelling uitwerkte. Dit resulteerde in een unieke voorstelling waarin muziek, theater en wetenschap elkaar treffen.

ClaverDuo gaat hierbij in muzikaal dialoog met de wetenschappers Wim Fias (Universiteit Gent), Brian Foster (Oxford University), Marc Leman (Universiteit Gent) en Ben Van Cranenburgh (Stichting ITON) die een actieve rol in de voorstelling hebben. Fleur en Eva spelen hierbij muziek die Einstein inspireerde, verafgoodde en verafschuwde. 

De Viool van Einstein is een zoektocht naar de werking van muziek op ons brein. Of om Einstein te parafraseren: “De hersenen zijn als een piano: wat er uit komt, hangt af van hoe handig je ze bespeelt…”

Een tip van de sluier:

Het is 18 april 1955, de dag na de dood van Albert Einstein. Dokter Thomas Harvey van het Princeton Hospital (waar de Nobelprijswinnaar op dat moment ligt opgebaard) licht heimelijk de hersenen uiteraard het hoofd van het dode genie. Harvey is er namelijk van overtuigd dat de samenstelling en de bouw van ‘s werelds meest beroemde hersenen, wezenlijk moeten verschillen van die van u of ons. Geobsedeerd door Einsteins grijze massa, besluit de patholoog de hersenen te stelen voor verder en ongestoord onderzoek…

De Viool van Einstein

%d bloggers liken dit: