Fleur Claesen

Fleur Claesen, pianist

http://www.fleurclaesen.com

Fleur is een Belgische toonaangevende concertpianiste die opgemerkt wordt door haar poëtische expressie en virtuose muzikaliteit. Ze kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste pianolessen en vindt momenteel haar weg naar diverse concertpodia.

Ze studeerde piano aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen (België) als leerlinge van Levente Kende waar ze afstudeerde als Master in Music. Vervolgens behaalde ze haar diploma van Master in Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen. Nadien specialiseerde Fleur zich verder als concertpianiste bij Wibi Soerjadi in Nederland. 

Fleur heeft diverse prijzen behaald waaronder de eerste prijs in de Cantabile Wedstrijd te Antwerpen en de Bach Wedstrijd te Brussel. Ze heeft ook tal van masterclasses in het buitenland bezocht waar zij studeerde bij bekende pianisten en pedagogen als Karl-Heinz Kämmerling, Gyorgy Sandor, Jan Wijn, Anatol Ugorski, Dmitri Bashkirov en Vitaly Margulis. Ze heeft zich ook toegelegd op het bespelen van pianoforte en volgde hiervoor lessen bij Jos Van Immerseel en Claire Chevalier.

Fleur concerteert regelmatig in binnen- en buitenland. Ze wordt als soliste regelmatig gevraagd bij verschillende orkesten en speelt pianoconcerto’s van o.a. Mozart, Chopin en Rachmaninoff. 

Ook beheerst ze een zeer uitgebreid kamermuziekrepertoire zoals vierhandige werken van o.a. Grieg, Brahms en Saint-Saëns; werken voor 2 piano’s van o.a. Shostakovich; trio’s van oa. Brahms; het piano blaaskwintet van Beethoven (uitgevoerd met solisten van de Munt). In 2014 maakte ze ook deel uit van het hedendaagse operagezelschap Art Mix Music waarmee ze tijdens een reeks concerten de gehele orkestpartij van La Traviata (Verdi) speelde in een actuele regie van Peter Jonckheer. 

In 2008 stelde ze haar eerste debuutalbum, DVD en Tour SENSITIVE voor. 

Op de virtuose SENSITIVE CD staan werken van o.a. Chopin, Busoni, Liszt en Beethoven. De SENSITIVE  DVD omvat o.a. een live-uitvoering van één van de moeilijkste werken van Liszt.

Tijdens haar SENSITIVE TOUR concerten speelt ze klassieke pianomuziek in een eigentijdse en toegankelijke setting bestaande uit een decor met videoprojectie. De geprojecteerde beelden op een doek van 4m hoog en 3m breed bestaan uit een combinatie van op dat moment live opgenomen beelden (met multicamera techniek) en beelden die de sfeer van het gespeelde werk extra in de verf zetten met poëzie en tekst in kalligrafie. 

Deze productie kent een opvolger met INSIDE LISZT. Ook hier werkt ze met live beelden waarbij de luisteraar wordt ondergedompeld in muziek en anekdotes van Liszt en tijdgenoten. 

Ondertussen werd de tweede CD ZENSES van Fleur uitgegeven. ZENSES wil door muziek de luisteraar een beleving van de ziel, gevoelens en emoties laten ervaren. 

Momenteel werkt ze aan een nieuwe theaterproductie samen met de Turnhoutse violiste Eva Vermeeren.

 

%d bloggers liken dit: